Ingezonden Alfredo Mayemba

 

Haat moet stoppen.

 

Antwoord: Uit bijbels oogpunt heeft haat zowel positieve als negatieve aspecten. Het is acceptabel om te haten wat God ook haat. Het is zelfs een teken van een goede relatie met hem. "Wie van het Eeuwen houdt, moet het kwaad in de horror hebben! " (Psalm 97.10a) Hoe dichter we bij hem komen en met hem communiceren, hoe meer we ons bewust worden van de zonde, zowel binnen als buiten. Zijn we niet bedroefd en boos als we spirituele hypocrisie, ongeloof en onvrede zien? Hoe meer we van God houden en zijn kenmerken begrijpen, hoe meer we op hem lijken en alles haten dat tegen zijn natuur en zijn Parole is.

 

Negatieve haat is gericht tegen anderen. De Heer noemt het in de Sermon op de berg: "Maar ik zeg je: Iedere man die zich tegen zijn broer keert, verdient het om te worden berecht. " (Matthieu 5.22) De Heer roept ons op om ons te verzoenen met onze broer voordat we naar het huis van de Heer gaan en het snel doen (Matthieu 5.23-26). De moord is duidelijk verwerpelijk, maar haat is een zonde van het hart. In de ogen van God is elke haatgedachte of haatdragende houding vergelijkbaar met een moord, en we zullen deze gedachten moeten overbrengen, misschien niet in dit leven, maar op de dag van het vonnis. De haat is zo ernstig dat God zegt dat degene die zijn broer haat, in de duisternis loopt en niet in het licht (1 Jean 2.9, 11). Het ergste is een man die zichzelf christen noemt, maar de vijand van zijn broer. De schrijvers noemen hem een leugenaar (1 Johannes 4.20). Hij kan mensen misleiden, maar God niet. Hoeveel gelovigen hebben jarenlang gedaan alsof alles in orde is en een masker dragen, totdat we ontdekken dat ze in hun hart haat tegen hun broer hebben?

 

Haat is een gif dat ons van binnenuit vernietigt en een bitter gevoel produceert dat ons hart en onze geest consumeert. Daarom wordt in de Schriften gewaarschuwd voor "bitterwortel" (Hebreeuws 12.15). L