Kerkorgel Baflo / Bloemendaal


In februari 1985 ontdekte Klaas Bolt in het magazijn van J. Reil orgelmakers te Heerde onderdelen van een orgel van hetzij Pieter Assendelft dan wel van zijn zoon Johannes. De oorspronkelijke locatie van het orgel is niet bekend. Het orgel werd op 5 juni 1908 als eerste orgel in de Gereformeerde Kerk te Baflo in gebruik genomen en was afkomstig van leverancier dhr. Mart Vermeulen uit Woerden. In 1951 werd het orgel afgedankt en werd het opgeslagen in Kampen en later in Heerde. De Bourdon 16’ was later toegevoegd, de oorspronkelijke klaviatuur en het onderste gedeelte van de kas waren verloren gegaan.

Op 2 december 1985 werden deze onderdelen aangekocht door de Hervormde Gemeente te Bloemendaal en na het verkrijgen van een Rijkssubsidie werd gestart met de restauratie door Gebr. Reil te Heerde.

Na het overlijden van Klaas Bolt werd Hans van Nieuwkoop als adviseur benoemd. Na onderzoek kwam vast te staan dat een groot deel van de Quintadeen 8’ en vrijwel de gehele Fluit 4’ vermoedelijk van 17e-eeuwse makelij is. Een deel van de koppen, kelen en tongen van de Trompet 8’ waren van een 19e -eeuwse Trompet. Nieuw pijpwerk werd gemaakt naar voorbeeld van het Assendelft-orgel te Wijk aan Zee en het Steevens Assendelft-orgel in de Waalse Kerk te Leiden. Omdat Assendelft ooit een Flute Travers 8’ plaatste in een thans verdwenen huisorgel in Delft, werd dit register gemaakt naar voorbeeld van een exemplaar van A. Meere. De pedaaltrompet is gekopieerd naar één van Assendelfts tijdgenoten: Mitterreyther. De vorm van het pedaalklavier is eveneens van de laatste orgelmaker ontleend.

De klaviatuur is gebouwd naar voorbeeld van het Assendelft-orgel te Nootdorp en de tractuur is gekopieerd naar die van Assendelft te Zuidschermer. Ook het sofiet, de bekroning en ontbrekend snijwerk werd naar voorbeeld van dit

orgel gemaakt door houtsnijder G. Ravensberg te Waddinxveen.

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

 

Baflo                                                                                  Bloemendaal
Bron: Dorpskerk Bloemendaal / G.J. Sikkema